SAMTALA  KRING  FILM

Ibland kan en film vara en bra utgångspunkt för ett samtal. Varför inte ta en kväll tillsammans med din grupp eller några vänner och sen samtala om det ni har sett tillsammans? Här nedan finner du lite tips på filmer:

Invictus

Filmen är en dramatisering av Nelson Mandelas första period som president i Sydafrika. Morgan Freeman spelar huvudrollen och storyn handlar om hur han ser en möjlighet att ena landet med hjälp av deras rugbylag - som bestod i stort sett av bara vita spelare. Oerhört givande kring attityder av ren mänsklighet, förlåtelse och perspektiv. Vi har använt delar av filmen i en ungdomsgrupp för att belysa förlåtelse och rensning som person, kanske det vi kallar civilkurage.

Döda poeters sällskap

Han kom tillbaka som lärare till sin gamla skola och hade gjort en resa som förändrat honom. Nu ville han praktisera de nya lärdomarna på sina elever. Han är på jakt efter att befria dem, få dem att känna en grundad självkänsla och stolthet och att fånga dagen - Carpe Diem.

Man kan se denna filmen på olika sätt. En studie i fascinerande pedagogik - vilket föredöme! En studie förändringsarbete gentemot en etablerad instituation. En studie i makt. En resa att följa de unga männens väg till vuxenlivet. Ja, att se om den är bara att glänta ytterligare på dörren till nya perspektiv.

Tuesdays with Morrie

Filmen är baserad på boken med samma namn och har verklighetsbakgrund. Den ALS-sjuke pensionerade professorn återser sin stundent efter 16 års paus. Mötet upprepas och blir till en mötesserie - tisdagarna med Morrie - som förändrar f.d. students liv. Här tas livets genuina och meningsfulla frågor upp i en blandning av både humor och allvar.

Jack Lemmon spelar här i sin sista film och gör en rollprestation utöver det vanliga. Tänkvärd film att också samtala med andra om... för många har läst boken och blivit tagna!

Gran Torino

Inte trodde man att Clint Eastwood kunde både göra och spela i en sådan här film.

Den handlar om en nybliven änkeman som bor i en förort (Mid West) där många asiater flyttar in. Han är ensam och bitter. Men berättelsen drar vidare och vi får se hur en inbunden man öppnar sig och börjar hjälpa andra, ja till och med ge sitt liv. Det är en fascinerad berättelse och en god utgångspunkt i frågeställningen ”Vad händer med honom och hur gick det till?” Vi hade en ungdomsgrupp och använde en hel helg för att vrida och vända på temat. Djuplodande och härliga samtal kring angelägna livsfrågor.

Crash

Filmen är ett lysande exempel på hur olika befolkningsgrupper ”clashar” med varandra. Här blandas fördomar och nya synsätt. Bilderna av personerna vi möter vrids och ändras och man är inte klar över hur de är. Vi har använt den vid ett flertal tillfällen för att illustrera fördomar som finns och på så sätt börja se våra egna och vad de kommer ifrån. Utan tvekan infinner sig frågan ”varför har vi så svårt att lyssna, verkligen lyssna och sätta oss in i hur en annan person upplever det?”.

Sagan om ringen

Narnia - Häxan och lejonet

Narnia - Prins Kaspian

Narnia - Kung Kaspian och skeppet Gryningen