Mikael Avaheden i nationella teamet reflekterar.

Ibland tänker jag tillbaka på vad jag fortfarande har med mig från tiden som student och aktiv i Navigatörerna. Speciellt en upptäckt, som jag då blev guidad till, har följt med mig. Det är upptäckten av boken Bibeln som något mer än en gammal historisk textsamling fylld med både fantastiska, märkliga och förskräckliga berättelser. Upptäckten hör samman med några ord jag ganska nyligen läste ur 1 Petrus brev 1:23 där Petrus skriver om ”Guds levande ord”. Just upplevelsen att Guds ord lever var en viktig upptäckt.

Det jag upplever är att när jag läser i Bibeln så är det plötsligt några meningar eller ord som träffar mig, väcker tankar eller utmanar mig och mitt liv. Ofta handlar det om mig själv eller om vem Gud är. Men lika ofta ser jag att orden berättar något om hur det är att leva, eller om något som jag gått omkring och funderat på.

Jag kan inte påstå att mitt läsande alltid berikat mig på detta sätt. Framförallt beroende på att jag under långa perioder haft svårt att få till något regelbundet läsande i Bibeln. Något som hjälpt mig att komma tillbaka till nyfikenheten och längtan att läsa Bibeln har för min del varit upptäckten av Eugene Petersons översättning av Nya testamentet, ”The MESSAGE på svenska”, som kom ut för några år sedan. Den har verkligen återuppväckt min upplevelse av ”Guds levande ord”. Gång på gång läser jag texter som jag läst tidigare men som i denna nya språkdräkt ger mig nya perspektiv och tilltal.

Låt mig ta ett exempel. I Apostlagärningarna 10:2 står det om en romersk officer med följande ord hämtade från Bibel 2000: ”Han var from och gudfruktig liksom alla i hans hus, gav rikligt med allmosor till judarna och bad alltid till Gud.” I The MESSAGE hittar jag följande text: ”Han var en bra människa. Både han och hans familj och hans tjänare visade stor vördnad för Gud; han var generös med allmosor till befolkningen och hade för vana att be i alla lägen.” Medge att det ger lite nytt perspektiv. För mig var det just orden att han ”hade för vana att be i alla lägen” som utmanade mig.

Så om du vill få nya perspektiv och bli berörd av Guds levande ord rekommenderar jag dig att anta utmaningen och prova ”The MESSAGE på svenska”.