Kristina Avaheden i nationella teamet reflekterar.

Det är bara att erkänna; jag är grymt morgontrött och vaknar sällan med ett leende på läpparna. Vill helst bara somna om när klockan ringer. Någon som känner igen sig? I så fall förstår du att det inte är lätt att få till en morgonbön i det tillståndet. Samtidigt vet jag vad det kan betyda för min dag, så jag har kompromissat med mig själv. 

När klockan ringer på morgonen tänder jag sänglampan, tar på mig läsglasögonen, tar fram den lilla skriften ”Dagens lösen” och läser de två bibelverserna som finns för varje dag; en vers från Gamla och en från Nya Testamentet. När jag läst den tillhörande korta bönen tillåter jag mig att stänga ögonen när jag fortsätter i egen bön för dagen. Det händer naturligtvis att jag ofrivilligt somnar om, men jag har en klocka som repeterar och väcker mig igen. 

Varför berättar jag om mina trötta morgonrutiner? Jo, för att detta har betydelse för min var-dags-tro. Under långa perioder av mitt liv har jag inte fått till någon morgonbön alls, men jag har sett vad även liten knapphändig bön har betytt för mig. Att få börja dagen med att påminna mig om vad Gud säger genom Bibeln, istället för att matas med nyheter eller annat det första jag gör, hjälper mig att få perspektiv på livet och fokusera på Gud. 

”En liten stund med Jesus, o vad det ändrar allt och ger åt hela livet en ny och ljus gestalt” skriver Lina Sandell i Den svenska psalmboken nr 207. Detta innebär för mig inte att allt går väl och att det blir en allt igenom lyckad dag. Men det gör något med mig när jag flyttar fokus från mig själv och mina problem, till Gud och vad han säger, även om det bara är två korta bibelverser.

Jag och min man Mikael har tre barn som är vuxna nu, men när de var små var det väldigt intensivt och jag tyckte det var nästan omöjligt att få till en lugn stund. Då hände det ofta att jag passade på att be samtidigt som jag diskade och kände även då att dessa små stunder hjälpte mig och att Gud fanns med mig i vardagen, även om förhållandena inte var perfekta. För mig är det viktigt att hitta en plats och tid för Gud, en rutin för varje dag, så att jag inte drunknar i allt annat som vill fånga min uppmärksamhet. En början i det lilla kan föda längtan efter mer. Jag tror att Gud vill vara med oss i vår vardag och vara vår medvandrare, både under mörka och ljusa dagar.

”Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära.” Psaltaren 23:3